AKP, "torba yasanın" görüşmeleri sırasında büyükşehir belediyesi sınırlarının il sınırı olması nedeniyle mahalleye dönüşen, nüfusu 5 binin altında kalan yerlerdeki yapılarla ilgili dikkatlerden kaçan önemli bir değişiklik yaptı. Buradaki imar uygulamalarında, "köylerde yapılacak yapılarda uyulacak esasların" dikkate alınması öngörüldü. Peyzaj Mimarları Odası (PMO), değişiklikle belediyelerin yüzde 70'ini oluşturan yerleşim birimlerinin, "yapı denetim sisteminin" dışına çıkarıldığını vurguladı.
AKP, "torba yasa önerisinin" TBMM'deki görüşmeleri sırasında verdiği önerge ile "Büyükşehir belediyesi sınırının il sınırı olması nedeniyle mahalleye dönüşen, nüfusu 5 binin altında kalan ve kırsal yerleşim özelliği devam eden yerlerdeki" imar uygulamalarını, İmar Yasası'nın "köylerde yapılacak yapılar ve uyulacak esaslar" başlıklı maddesi kapsamına aldı.
PMO, nüfusu 5 binin altındaki yerlerin de bu kapsama alınması ile "tüm köylerin yanı sıra, belediyelerin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan, nüfusu 5 binin altındaki belediyelerin sınırları içinde ve mücavir alanlarındaki yapılaşmaların da yapı denetim sisteminin dışına çıkarıldığına" dikkat çekti.
PMO, halkın toplu olarak bulunduğu, plan kararlarıyla düzenlemesi kamu yararı açısından zorunlu olan yapılar için imar planı yapılması şartının ortadan kaldırıldığına işaret ederek, kırsal alanda plansız yapılaşmanın önünün tümüyle açıldığını vurguladı.
PMO, değişikliğin "teknik eleman açısından son derece yetersiz olan bu yerleşmelerde çok önemli bir gerileme" anlamına geldiğini, ayrıca "depreme duyarlı imar adına bugüne dek atılmış tüm adımların tersine" bir düzenleme olduğunu da belirtti.
PMO Genel Sekreteri Redife Kolçak, "1998-99 büyük depremlerinden sonra TMMOB'nin karşı çıkmasına karşın yapı denetim firmaları kurulmuştu. Şimdi artık iyice denetimsizliğin denetimsizliği geliyor" dedi.
Büyükşehir Belediye Yasası ile Ankara özelinde bakıldığında bütün köy, mera, yaylak ve kışlakların Ankara Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırları içerisine girdiğine dikkat çeken Kolçak, "Bütün biyoçeşitliliğimiz, ekolojik çeşitlerimiz imar tehdidi altındadır" diye konuştu.