Meslek örgütlerinin itiraz ettiği AOÇ Hayvanat Bahçesi yenileme alanına Bakanlar kurulu kararı ile 50 bin metrekare daha eklendi. Karar Resmi Gazetede yayımlandı. 30 Temmuz 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi yenileme alanı olarak kabul edilmişti. Bu kararı Mimarlar Odası Ankara Şube, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası yargıya taşımıştı. Bugün resmi gazetede yayımlanan bakanlar kurulu kararı ile 50 bin 647 metrekarelik alan daha yenileme alanına ilave edildi.
'YAPILAN TALANDIR'
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, kararla Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 'vahşetin krallığı' çılgın projesinin hayata geçirilmesinin amaçlandığını ifade etti. Hakkan, "AOÇ alanından koparılan alana 50 bin 647 metrekarelik bir alan daha eklenmiştir. İki kararda da 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunun dayanak gösteriliyor. Konuyu yargıya taşımıştık ancak bu alanda yapılan tüm düzenlemeler AOÇ'ye özel olarak düzenlenmiş olan yasasıyla belirlenmiş kullanım amaçlarına, AOÇ alanının vizyonuna, misyonuna, kentsel yenileme hukukuna aykırıdır. Bu açıkça AOÇ'nin talanıdır" dedi.
ULUS'A DA 'ACELE KAMULAŞTIRMA'
Ulus bölgesinin yenileme alanı ilan edildiği Bakanlar Kurulu kararına meslek odalarının açtığı dava sürerken, bir karar da Ulus için alındı. Karar göre, Ulus Tarihi Kent Merkezinde yapılacak yenileme alanı projesi kapsamında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılma yapılacak. Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, kararın Büyükşehir Belediyesi'ne olağanüstü bir talan yetkisi sağlayacağını söyledi.
'OLAĞANÜSTÜ TALAN'
Bakanlar Kurulu'nun Ulus Tarihi Kent Merkezi için aldığı 'acele kamulaştırma' kararının hükümetin Ulus'ta yapacağı olağanüstü talanın habercisi olduğunu belirten Candan, kararın yurt savunması ihtiyacına ve aceleliğine göre alındığını hatırlattı. AKP Hükümeti'nin 2004'den beri kent talanında acele kamulaştırmayı bir piyasa aracı olarak kullanmaya başladığını vurgulayan Candan, yasanın çıktığı 1956 yılından 2004 yılına kadar 16 acele kamulaştırma yapılırken, AKP Hükümeti'nin 2004'den 1012'nin ilk üç ayına kadar 133 acele kamulaştırma yaptığının altını çizdi. "Acele rant" anlamına gelen "acele kamulaştırma" kararının Ulus tarihi kent merkezine yönelik alınıyor olmasının, "Olağanüstü bir talan"ın işareti olduğunu kaydeden Candan, "Ulus'ta yer alan tarihi ve kültürel mirasımız bu kararla tehdit altına girmiştir. Görünen o dur ki hükümet kent rantını elde etmeyi bir savaş aygıtına dönüştürmenin en uç noktasını yaşamaktadır" dedi. Candan kararı yargıya taşıyacaklarını söyledi.
AOÇ Hayvanat Bahçesi yenileme alanı kararına karşı Mimarlar Odası'nın açtığı dava sürerken, "acele kamulaştırma" kararı ile 50 bin metrekarelik alanın ilave edilmesini de "yangından mal kaçırma" olarak niteleyen Candan, "hükümet bizi yıldıracağını sanıyorsa yanılıyor" dedi.