Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Boran'ın başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen kazılarda, Silifke'nin tarihi gün yüzüne çıkarılacak. Ekip başkanı Doç. Dr. Ali Boran, "Eski Silifke yerleşim yerinin tam üzerinde bulunuyoruz. Kazı çalışması da asıl Silifke'nin olduğu yer, bu kale içindedir. Bu nedenle asıl Silifke'yi ortaya çıkartmak için çalışıyoruz." dedi. Farklı üniversitelerden 30 bilim adamının ve 40 kadar isçi ile kazı çalışmalarını yapmayı planladıklarını belirten Boran, kazının yaklaşık üç ay devam edeceğini aktardı. Çalışmalar için kültür bakanlığından 160 bin lira ödenek çıktığı bilgisini veren Boran, bu ödeneğin imkanlar doğrultusunda ve çalışmanın verimliliğine göre artabileceğini, 50 bin liralık bir bütçenin de il özel idaresinden aktarıldığını söyledi.
Kazıyı Kültür Bakanlığı, il özel idaresi, yerel yönetim ve Suçluk Üniversitesi'nin desteği ile verimli şekilde bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Boran, "2011 ve 2012 yıllarındaki kazımızda önemli veriler ortaya çıkartılmıştı. Bunlar 500 yıllık Karamanoğlu dönemine ait cami. 17. ve 18. yüzyıla ait bulgulara rastladık. Osmanlı dönemine ait evler ve sokaklar ortaya çıkartıldı. Bu yılki hedefimiz seyahatnamede adı geçen önemli yapılara ulaşmak. Türkiye için önemli olan bu kültürel tarihi ortaya çıkartarak bilim dünyasına aktarmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Eski Silifke'nin kale içinde olduğunu söyleyen Boran, "Silifke Kalesi hem güvenlik hem de yerleşim birimi açısından özellikle ortaçağda önemli bir yere sahip. Pek çok kalede sadece güvenlik ön plandayken burası 29 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Silifke'nin kültürel tarihi burada ve bunu ortaya çıkartacağız." diye konuştu.
↧
Silifke'nin Tarihi Gün Yüzüne Çıkarılıyor
↧