Son 2 ayda yaşanan sürecin temel çıkış noktası yeşili ve doğayı korumak olunca, direniş ruhunu yaşatan forumların da öncelikli gündemi, bölgelerindeki yeşil alan sorunları oluyor. İstanbul Kadıköy'ün tarihi mahallesi Yeldeğirmeni'nde de halkın yeşil alan mücadelesi devam ediyor. Çocuklarının oynayabileceği bir park isteyen mahalle sakinleri ile bu süreci konuştuk.
PARK İÇİN BELEDİYEDEN SÖZ ALINDI
Kubilay Çelik (Yeldeğirmeni Dayanışması)
Biz forumda öncelikli olarak bölgemizdeki yeşil alan yokluğu ve mahallede bulunan baz istasyonlarına kaşı nasıl bir tavır gösterebileceğimizi tartıştık. Bu alanda yapılacak olan park için forum üyelerinden oluşan bir komisyon oluşturuldu. Belediye ile şimdiye dek çeşitli görüşmeler yapıldı ve bugün inşaatın başlaması için söz alındı. Fakat,buna rağmen hala bir faaliyet yok. 1 yıldır bu alanın park olması için insanlar uğraş veriyor ve biz de forum olarak yaklaşık 1 aydır bu konunun üzerine eğiliyoruz. Çünkü bu mahallede herhangi bir yeşil alan yok.
Yeldeğirmeni halkı sokağa çıktığında para harcamadan oturup sohbet edebileceği yeşil alana sahip değil. Aslında yapılacak olan bu park sayesinde insanlar yeniden bir araya gelecek ve unutulan mahalle kültürü yeniden canlanacak.
'BİRLİKTE OLMANIN GÜCÜNÜ GÖRDÜK'
Talat Doğanoğlu (Heykel Sanatçısı, mahalleli)
Burada kamuya açık bir yeşil alan yok. Ben yeğenimi gezdirmek için sokağa çıktığımda buradan Yoğurtçu parkına gitmek zorunda kalıyorum. Bırakın yeşil alanı deprem bölgesi olan bir muhitte insanların toplanabileceği bir alan yok. Burası 100 yıllık tarihi ile İstanbul'un en eski semt yerleşimlerinden bir tanesi ama bugüne kadarki hiçbir dönemde bir parkı veya yeşil alanı olmamış. Bizler forum aracılığı ile Yeldeğirmeni'ne bir park kazandırmanın mücadelesini veriyoruz. Belediye parkın altyapı inşaatı işini ihale ile bir firmaya vermiş, ama bugüne kadar buraya şirket yetkililerinden gelen olmadı.
Bizler bu forumlar sayesinde birlikte olmanın gücünü gördük.Bunun getirdiği bir yaptırım gücü elbette olacaktır.
Yapılacak olan parkın her türlü aşamasında katkı sunacağız. Burada yaşayan sanatçılar var. Örneğin birisi bir bankı tasarlar, bir diğeri çocukların kullanacağı tahterevalli'ye başka bir anlam katabilir. Yine,çocukların hangi mevsimde ne yetişiyor görmesi için 4-5 metrekarelik bir bostan, insanların toplandığında rahatça oturabilmesi için küçük bir anfi gibi bazı temel isteklerimiz var. Yani bizler her anlamda buraya sahip çıkacağız.
'TALEBİMİZ YEŞİL ALAN'
Alp Arısoy (Çekül Vakfı üyesi)
Yeldeğirmeni'nde yaklaşık 3 yıldır bir proje yürütülüyor. Bunun vizyon planı içerisinde bu alanın bir park olmasına karar verildi. Zaten burası imar planında yeşil alan olarak gözüktüğü için belediye otopark olarak işleten özel bir şahıstan burayı satın aldı. Daha sonra geçtiğimiz yıl 25 Aralık'ta halka açık olarak yapılan toplantıda talepler dinlendi ve ilerleyen dönemlerde de çeşitli afişler yoluyla halk bilgilendirildi. Park burada çok büyük bir ihtiyaç. Çünkü bu tür projeler insanları birleştirici unsurları içeriyor. 7'den 70'e herkese hitap ediyor.
Biz, Perma Kültür Derneği ve Yeryüzü Derneği ile birlikte kamusal alan yaratmak için imar planında yeşil alan olarak gözüken yerlerin hukuki mücadelesini veriyoruz. Bizim tek talebimiz mahallenin daha çok yeşil alana sahip olması.
Ayten Gündağ (Mahalle sakini)
Biz burada yaşayan insanlar olarak oturup nefes alabileceğimiz, çocuklarımızı rahat rahat oynamaya gönderebileceğimiz, mahallemizin içinde olan bir park istiyoruz.