Piri Reis'in dünya haritasını çizmesinin 500. yıl dönümü olan 2013 yılının, UNESCO tarafından Piri Reis'i Anma Yılı olarak kabul edilmesi nedeniyle Kale Grubu tarafından hayata geçirilen sergi, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği tarafından restore edilen Via Lancelotti'deki Yunus Emre Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ve pek çok seçkin davetlinin katılımıyla düzenlenen resepsiyonda konuşan Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu'nun yatırımlarının bulunduğu İtalya'da, Türkiye adına çok özel bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Zeynep Bodur Okyay sergi açılışında şunları söyledi:
"56 yıllık köklü geçmişiyle Türk seramik sektörüne öncülük eden Kale Grubu olarak, ataları dünya medeniyetine ve kültürüne damga vurmuş bir neslin torunu olarak, Avrupa'da ve Dünya'da aydınlanma çağının başlangıcı kabul edilen Rönesans'ın doğduğu İtalya'da, ülkemiz adına çok önemli bir etkinliğe imza atıyoruz. Piri Reis'in yaşadığı topraklarda doğan, Leonardo da Vinci'nin nefes aldığı topraklara yatırım yapan Kale Grubu, insanlığın bu ortak zenginliklerini buluşturan bu çalışmayla, onlara biraz da olsa şükran borcunu ödemek istiyor.
Bugün aramızda bulunan, 6'sı yabancı 13 saygın seramik sanatçısının, ünlü Türk denizci Piri Reis'in 1513 tarihli Dünya Haritası ile belli başlı yapıtlarından esinlenerek ortaya çıkardığı eserleri, en önemli ürünümüze; ailemizin imzasını taşıyan seramiğe yansıttık. Şimdi bu eserleri, Avrupa medeniyetinin tartışılmaz başkenti Roma'da, sanatseverlerin ilgi ve beğenisine sunuyoruz.
Bu çalışma, bir dönem Piri Reis'in de yaşadığı bu topraklarda can bulan Kale Grubu'nun, ecdadına duyduğu saygı, sevgi ve minnetin ufak bir göstergesidir. Kale Grubu olarak, Piri Reis'in eşsiz bir gusto ile yarattığı bu tarihi, seramikle birleştirerek bizden sonra gelecek nesillere de aktarılmasını sağlamaya gayret ediyoruz."
Denizlerin Piri ile Seramiğin Kalesi'nin hikâyesi
Piri Reis, Osmanlı Devleti için olduğu kadar denizcilik ve haritacılık alanlarında dünya için de büyük bir isim. Bu nedenle Piri Reis'in Dünya Haritası'nı çizmesinin 500. yıldönümü olan 2013 yılı, UNESCO tarafından Piri Reis'i Anma Yılı olarak kabul edildi.
Her daim toprağına, değerlerine, geçmişine sahip çıkan ve bir dönem Piri Reis'in de yaşadığı topraklarda can bulan Kale Grubu, kimliğine ve vizyonuna uygun hareket ederek 'Denizlerin Pirini, Seramiğin Kalesiyle' birleştirmeye karar verdi.
Piri Reis'in sanat eseri niteliğinde 90 adet büyük boy haritası ile Türk seramik sanatçıları İsmail Bütün, Burak Çiftçi, Ayşegül Şahin ve Mustafa Tunçalp'ın yorumladığı 30'a yakın seramik eseri buluşturan ilk sergi Çanakkale'de açıldı.
Kale Grubu bu sergiyi, Piri Reis'in adına yakışır şekilde tüm dünyayla tanıştırmak istedi ve projenin ikinci ayağı olacak Roma'daki sergi için harekete geçildi. Piri Reis'in haritalandırdığı coğrafyadan 6 sanatçı, Fransa, İtalya, Mısır, İspanya ve Yunanistan'dan Amerika'dan gelerek 6 Türk seramik sanatçısı ile buluştu.
Misafir sanatçılar, tıpkı Avrupa medeniyeti gibi dünyaya yön veren Türk medeniyetinin geçmişini hissetmelerini ve dünyanın en büyük imparatorluklarına ev sahipliği yapmış İstanbul'un ruhunu daha iyi anlamalarını sağlayacak keşif gezileri yaptılar. Kendilerine Piri Reis ve eserleriyle ilgili bir takım bilgiler aktarıldı ve ardından, Kaleseramik fabrikalarının bulunduğu Çanakkale Çan'a geçip, 15 gün süren bir workshopta (çalıştayda) Piri Reis'in haritalarını kendilerine göre yorumladılar.
Türkiye'den; Mustafa Tunçalp, Serap Erdoğan, İsmail Yardımcı, Sevim Çizer, Ayşegül Şahin, Engin Çetin, İtalya'dan Ivo Sassi, Yunanistan'dan Kostas Karakitsos, Mısır'da Ossama Emam, Fransa'dan Elisabeth Le Retif, İspanya'dan Xavier Monsalvatje ve ABD'den Charles Wissinger, 15 süren çalıştay sonunda, dünya çapında 100'den fazla özgün seramik eser ortaya çıkardılar.