Yürütülen çalışmalarda sona gelinirken, mart ayında gerekli altyapının hazırlanması ve nisanda da ilk suyun KKTC'ye ulaşması planlanıyor. "KKTC Su Temin Projesi", Anamur-Alaköprü ve Güzelyalı-Geçitköy Barajlarının yapımıyla birlikte, 107 km'lik boru hattı ve iki adet terfi istasyonundan oluşuyor. Proje kapsamında 80 km'si deniz altından olmak üzere toplam 107 km boru hattıyla Anamur/ Dragon Çayı'ndan Kıbrıs'a su götürülecek. Projede bitiş hedefi 7 Mart 2014 olarak konulmuştu. Suyun ise en geç nisan ayında, Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle KKTC'ye akması bekleniyor. Proje tamamlandığında KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su taşınacak. Bu suyun yüzde 50.3'ünün içme ve kullanma, yüzde 49.7'sinin ise sulama suyuna tahsis edileceği kaydedildi.
DENİZİN 250 METRE ALTINDAN GEÇİYOR
Deniz isale hattı, deniz seviyesinden 250 metre derinde ve 500 metre aralıklarla deniz tabanına bağlanarak askıda döşenen boru hattı ile oluşturuluyor. Proje, deniz geçiş mesafesi ve kullanılan teknoloji itibariyle, dünyada bir ilki teşkil ediyor.
Rumlara da su götüreceğiz
Proje kapsamında KKTC'de Geçitköy Barajı'na depolanacak sulama suyuyla, 4 bin 824 hektarlık alanda sulu tarım yapılacak. Proje toplamda 1 milyar 117 milyon TL değerinde bir yatırımı içeriyor. Bu rakamın 811 milyon TL'si KKTC'ye gidecek suyun ihale bedeli, geri kalan miktarı da aktarımı tamamlanan suyun KKTC içinde dağıtım altyapısı için kullanılacak. Baraj projelerinin tamamlanmasıyla birlikte, KKTC'ye su aktarılmasının yanı sıra Anamur'da toplam 33 bin dekar arazide sulu tarıma geçilecek. Ayrıca Alaköprü Barajı'na kurulacak hidroelektrik santral ile elektrik üretilmesi de öngörülüyor. Ayrıca suyun orta ve uzun vadede üretilecek projelerle Kıbrıs Rum Kesimi'ne de uzatılması gündemde.