Hizmet sektörü güven endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 1,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,3 azalırken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 4,6 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mevsim etkilerinden arındırılmış Sektörel Güven Endekslerini ilk kez yayımladı.
Buna göre, hizmet sektörü güven endeksi, ocakta geçen aya göre yüzde 1,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,3, azalırken inşaat sektörü güven endeksi yüzde 4,6 arttı.
Aralıkta 104,9 olan hizmet sektörü güven endeksi ocakta 103,4 değerine, 108,8 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 108,4 değerine gerilerken, 84,8 olan inşaat sektörü güven endeksi ise 88,7 değerine yükseldi.
Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemde iş durumu değerlendirmesindeki yüzde 1,6'lık, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep değerlendirmesindeki yüzde 2,8'lik ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi değerlendirmesindeki yüzde 0,1'lik kötüleşmeden kaynaklandı.
Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki azalış, mevcut mal stok seviyesi alt endeksi değerlendirmesindeki yüzde 2,8'lik kötüleşme neden oldu. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksleri bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 1,4 arttı.
İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endekslerindeki iyileşmeden kaynaklandı. Söz konusu endeksler bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 8,4 ve yüzde 2 arttı.
Sektörel Güven Endeksleri 2011 yılından itibaren hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri için hesaplanmakta ve işyeri yöneticilerinin sektördeki mevcut değerlendirmeleri ve yakın gelecekteki eğilimlerini gösteriyor. Ayrıca, Ocak 2011 tarihinden itibaren mevsim etkilerinden arındırılmamış endeks değerleri de yayımlanmış olup haber bülteninde sadece mevsim etkilerinden arındırılmış endeks değerlerine yer veriliyor.
Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alıyor. Endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.