Öğrenci yokluğundan kapanan Rum okulları farklı amaçlar için kullanılıyor. En son 1987-88 yıllarında eğitim veren Yoakimion Rum Kız Okulu da Galata Rum Okulu gibi sergi mekanı olarak kullanılmaya başlandı. Okul binasındaki ilk sergi ise Yunanistanlı sanatçı Kalliopi Lemos’un erkek şiddetini anlattığı “Ben, benim, dünyalar arasında ve gögeler arasında” isimli heykel sergisi.
Rum Vakıfları Derneği geçtiğimiz hafta gazetecilerle kilise ve kurum binalarına yönelik bir gezi gerçekleştirdi. Gezinin duraklarından biri de 1879 yılında kurulan Fener’deki Yoakimion Rum Kız Okulu’ydu. Okulu gazetecilere Yoakimion’un eski bir öğrencisi olan Katerina Türker gezdirdi. Okulun Fener Rum Erkek Lisesi’ne yakınlığına dikkati çeken Türker o günleri anlatırken, “Buradan erkek okuluna kafamızı bile çevirmemiz yasaktı” dedi.
Son öğrenci anlattı
Yoakimion, 1988 yılında son mezunlarını vermiş. Okulun son öğrencileri Fener Rum Okulu’na devredilmiş. İlerleyen yıllarda da Rum nüfusu artmadığı için bir daha açılamamış. Katerina Türker, eski okulunun şimdi sergi mekanı olarak kullanılmasından memnun; “Binanın kültür, eğitim alanında kullanılması güzel, nasılsa okul olarak devam edemeyecek. Okulun kültürel alanda kullanılması oradaki yönetim kurulunun da her zaman arzusuydu.”
Tavuklarıyla yaşıyorlar
Türker, öğrenci azlığından kapanan diğer okul binalarının da eğitim kurumlarına devredildiğini anlatıyor; “Feriköy Rum Okulu dil kursu olarak faaliyet gösterecek. Kadıköy Rum Okulu ise anaokulu olarak kullanılıyor. Şimdi Heybeliada’da restorasyonu devam eden eski okul binası için de bir proje var. Orası da ses ve müzik alanında bir araştırma ve kayıt stüdyosu olarak faaliyet gösterecek.” Yoakimion Okulu şimdi Bardakçı ailesine emanet. Bülent Bardakçı kızı, oğlu ve eşiyle birlikte okul binasının alt katında kalıyor. Artık kültür sanat faaliyetlerine mekan olan okul bahçesinin bir bölümü ise Bardakçı ailesi tarafından tavuğu horozu olan ekim dikim yapılan bir bahçeye olarak kullanılıyor.