Quantcast
Channel: Arkitera Mimarlık Merkezi - Haber
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4077

Hazine'den 'Borç Üstlenim' Açıklaması

$
0
0

Hazine Müsteşarlığı, geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve dev projelere Hazine garantörlüğü getiren ve birçok eleştiri alan yönetmelikle ilgili oluşan soru işaretlerini gidermek adına bir basın duyurusu yayımladı. Yapılan açıklamaya göre, Hazine'nin üstleneceği borç limiti 2014 yılı için 3 milyar dolar olarak belirlendi. Yapılan açıklamada, söz konusu yönetmelik ile yeni bir modelin uygulanmaya başlanmadığı, yalnızca mali disiplin ve şeffaflığı arttırmak amacıyla ayrıntılı usul ve esasların belirlendiği belirtildi.

Hazine Müsteşarlığı, en tartışmalı konulardan olan, 'İhale aşamasında, şirketler bu yönetmeliğin uygulamaya gireceğini bilerek yüksek fiyat vermiş olabilirler mi?' sorusuna açıklık getirmek amacıyla, ihaleye teklif veren bütün şirketlerin, projede borç üstlenim taahhüdü verilip verilmeyeceğini ihale aşamasında bildiğini, dolayısıyla ihale aşamasında öngörülmemiş ve haksız rekabet yaratacak şekilde ihale koşullarını değiştirecek bir borç üstlenim taahhüdü verilmesinin mümkün olmadığını iddia etti.

NEDEN YAYIMLANMAYACAK?

Bir diğer tartışmalı konu olan, Hazine'nin borcunu üstlendiği projelerin Resmi Gazete'de yayımlanmayarak 'sır' olarak bırakılmaları konusuna ise Hazine, "Bu sözleşmelerin Resmi Gazete'de yayımlanması, ileride yapılması muhtemel diğer borç üstlenim anlaşmalarında kamunun müzakere gücünü sınırlayabilir. Ayrıca şirket tarafından sağlanan, üstlenim gerçekleşmediği sürece Hazine'nin taraf olmayacağı ve ticari sır niteliği taşıyan kredi koşullarının açıklanmasına neden olur" açıklamasında bulundu.

NEDEN ŞİMDİ?

New York Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ümit Akçay, Hazine Müsteşarlığının yaptığı açıklamayla ilgili olarak, "Yapılan açıklama, soru işaretlerini yok etmekten çok uzak, Hazine'ye göre kamuya bir nevi yeni "örtülü ödenek" yaratma olanağı veren bu yönetmeliğin amacı "mali disiplini ve şeffaflığı arttırmak. Hazine açıklamasında bunun Avrupa'da da uygulanıyor olduğuna ve Türkiye'deki mevzuatta da yer aldığına dikkat çekerek kendini savunmaya çalışıyor ancak tüm bu açıklamalar ile ilgili çok basit bir soru soru sormamız gerekir: 'Neden şimdi?'"

Akçay, "Böyle bir yönetmeliğin şimdi çıkarılmasının temel nedeni, yaklaşan seçimler nedeniyle Başbakan Erdoğan tarafından bir prestij konusu haline getirilen "çılgın projelerin" hayata geçirilmesindeki aksaklıkların önüne geçmek. Özellikle Türkiye'de ekonomik büyüme temposunun giderek yavaşladığı, dünya ekonomisinde de borçlanmanın zorlaştığı bir dönemde, "mega projelerin" desteklenmesi, ekonomik büyüme açısından da önemli" diye konuştu.

KAZANAN SERMAYE OLACAK

Açıklamanın hiçbir soru işaretini gidermediğini vurgulayan Akçya, "Bu son düzenleme ile her durumda kazanan sermayedir. AKP'nin "çılgın projelerini"üstlenen müteahhitler, bu projeleri sorunsuz bitirebilirlerse oldukça kârlı bir yatırım yapmış olacaklar. Başarısız olurlarsa, Hazine borçlarını üstlenecek ve onların borçları hepimizin haline gelecek" ifadelerini kullandı.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4077

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Istediginiz bir saatte uyanabilirsiniz


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue