Quantcast
Channel: Arkitera Mimarlık Merkezi - Haber
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4077

Makete düzenlemeyi inşaatçı da istiyor

$
0
0

Markalı konut üreticilerini çatısı altında toplayan GYODER Başkanı Aziz Torun, makete düzenleme gelmesini kendilerinin de istediğini açıkladı. Torun, "Müşteriyi mağdur etmeyecek bir sigorta sistemi getirilebilir." dedi.

Markalı konut, ofis, alışveriş merkezi yatırımcılarını çatısı altında toplayan ve kuruluşundan bu yana 13 yıldır sektör profesyonellerinin yönettiği Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), ilk defa bir patronu başkanlığa seçti. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, GYODER başkanı oldu. GYODER başkanı olarak ilk basın toplantısını düzenleyen Aziz Torun, maketten konut satan firmaların iflas edip evleri teslim edememe ihtimaline karşı bir düzenleme istediklerini söyledi. Yatırımcıya külfet ve bürokratik engel getirmeyecek, müşteriyi de mağdur ettirmeyecek bir düzenleme talep ettiklerini belirten Torun, bu yöndeki tekliflerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ileteceklerini, tedbiri alacak makamın da bakanlık olduğunu dile getirdi. İstanbul Esenyurt'ta Fiyapı ve Ukra İnşaat vaat ettikleri daireleri zamanında teslim edememiş ve alacaklıların mallarına haciz koymasını önlemek amacıyla mahkemeden 'iflas erteleme' kararı almışlardı.

Maketten satışta yaşanan mağduriyetlerle ilgili olarak Torun, müşteriye şu tavsiyede bulundu: "Bunun en basit bir formülü ya da bir kriteri banka kredisi. Bir projeye banka konut kredisi veriyorsa o proje ruhsatını almış ve yatırım yapan şirket belli bir itibara sahip demektir. Bazı proje geliştiriciler 'biz banka kullanmıyoruz' diyerek tüketiciyi yanıltıyor olabilirler. Müşteri peşin ya da şirketin kredilendirmesiyle maketten ev alabilir. Ancak o projeye banka kredisi verilmiş olması bir güvence. Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de krize düşen, iflas erteleme isteyen şirketler olabilir. Tabii gayrimenkul sektöründe direkt tüketiciyi mağdur etmeye yönelik oluyor. Tüketicinin dikkatli olması gerekiyor. Büyük reklamlar, büyük sponsorluklar yapan ama ortada projesi olmayan şirketler gördük. Hep tüccarlar için söylenir ama alıcının da basiretli olması gerekiyor. Yani ucuz etin yahnisi yenmez hesabı. Fırsat gibi görünen konularda dikkatli olmalı. Şimdi metrekaresi 1.500 liraya daire satıyor ama vermediği şey yok; saunası, hamamı... 5 yıldızlı otelde öyle bir hizmet alamazsınız ama 1.500 liraya böyle bir konut satacaksınız, hem bu kadar sosyal tesis olacak, hem de kâr edeceksiniz! Bu kadar bol vaatlere bir soru işareti koymak lazım. Artık politikacılar bile bu kadar bol vaatte bulunmuyor."

GYODER olarak maketten satışta yeni mağdurlar doğmasını önlemek için kendi yapacakları çalışmalarla ilgili soruya ise Torun şu cevabı verdi: "Biz ilgili kuruluşlarla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek yatırımcıya ve müşteriye ciddi külfet getirmeden bir sigorta sistemi nasıl oluşturulabilir buna bakıyoruz. Ve yine net-brüt metrekare değerlerinde standartlar oluşturulması, tüketicinin mağdur edilmemesi için öngördüğümüz çalışmalar arasında. Tüketiciyi yanıltmama, reklamın abartılı olmaması anlamında ilkelerin konması, bu ilkelerin sektöre deklare edilmesi ve sektörün de bunlara uyması gerekir."

Aziz Torun, yabancı bireysel yatırımcıların Türkiye'den konut edinmesi ve yabancı kurumsal yatırımcıların da İMKB'de işlem gören GYO'ların hisse senetlerinden alması için GYODER olarak yurtdışında tanıtım çalışması yapacaklarını söyledi. Torun, bunun için Katar, Singapur ve Malezya'da tanıtım yapacaklarını ifade etti. Yurtiçinde ise turistlere Türkiye'den konut satmak için yaz aylarında İstanbul ve Antalya'da kalıcı konut fuarları açılacak. Konutta KDV'nin yüzde 8-10 seviyesinde ve her yer için eşit olmasını istediklerini belirten Torun, 2012 yılında alınan ruhsatları kapsamadığı için KDV artışının 2013 yılı için bir problem doğurmayacağını, konut fiyatlarının da enflasyon dışında 2013 yılında artış göstermeyeceğini söyledi. Yabancıların Türk GYO hisse senetlerine yatırım yapmasının önündeki en büyük engel ise halihazırda Kurumlar Vergisi'nden muaf olan GYO'lar için bu muafiyetin kaldırılması ihtimali. Maliye Bakanı'nın 'muafiyetin kaldırılacağına' dair açıklamalarıyla ilgili soru üzerine Torun şu açıklamayı yaptı: "Bunun kaldırılmasıyla ilgili basında bazı haberler çıkmıştı. Biz bu konuda idarenin, Maliye Bakanlığı'nın yeteri kadar aydınlatılmadığı, bilgilendirilmediği düşüncesindeyiz. Onun için biz önce kendimizi doğru anlatacağız ilgili bakanlıklara, ilgili mercilere. Zaten bu konuda Maliye Bakanlığı'nın çok kesin bir kararı ve tavrı olmadığını biliyoruz. Her bütçenin hazırlandığı dönemde birtakım şeyler gündeme gelir 'ona da vergi gelecek buna da gelecek' diye. 2012 yılında bunlar konuşuldu ama 2013 bütçesinde böyle bir şey yok. Muhtemelen kamu otoritesinin düşünmediği şeyleri biz düşünerek akıllarına getirmiş oluyoruz. Maliye Bakanlığı'nın şu anda böyle bir çalışması olmadığını biliyoruz. Bu tür haberler bazı belirsizlikler doğurarak yabancı yatırımcıyı tereddütte bırakıyor. Maliye Bakanımız bir toplantıda önceki başkanımızın sorusu üzerine, 'her yıl bizim bir menümüz olur ama o menünün içinden ihtiyaç duyulanlar seçilerek uygulamada olur.' dedi. Bu da menüde vardı ama uygulamada yok şu anda."


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4077

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Istediginiz bir saatte uyanabilirsiniz


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue