Sivil toplum örgütlerinin tepkisi ve direnişine rağmen Taksim Meydanı'nı kaos merkezine çeviren kazılar devam ederken Taksim Platformu, önceki gün İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde gerçekleştirdiği sunumda Nişantaşı- Beyoğlu arasında kalan alanın kültür vadisi olarak canlandırılması, insan odaklı yaşam ve dinlenme alanı olarak şekillendirilmesi için hazırladığı projeyi tanıttı.
Dünyadan örnekler incelendi
Londra Greenway, Eskişehir Porsuk Çayı, Seul Cheonggyecheon gibi dünyadan birçok uygulama incelenerek hazırlanan projede, Nişantaşı- Beyoğlu arasındaki alan kısmen araç trafiğinden arındırılarak, caddeler mahalleler birbirine bağlanıyor, insan ve yürüme odaklı yaklaşımda içinde yeşil alanlar bulunan kültür vadisi yeniden canlandırılıyor. Proje diğer bölgeler için örnek olacak bir yönetim planı olması açısından da önem arz ediyor. Alternatif çözüm önerileri sunan projenin sadece Taksim değil İstanbul'un diğer alanları için de uygulanabilmesi için çalışılıyor. Vadinin rekreasyon ve kültür alanını canlandırmak için pilot bölge olarak seçilmesinin birçok sebebi var. Bu sebeplerin arasında buradaki yeşil alanlar önemli yer tutuyor. Bunun yanında Taksim, Kongre, İTÜ, Nişantaşı gibi yaşam ve kültürün aktif merkezlerin de burada bulunması önemli etkenlerden.
Çok aktörlü katılım şart
Proje ile birlikte Taksim Meydanı, Nişantaşı/Maçka Parkı birbirine bağlanırken park ve yeşillendirilmiş alanlar boyunca kentsel yeşil bir yol yaratılıyor. Alternatif çözüm önerisi kapsamında Taksim Meydanı, Gezi Parkı, İTÜ, Kongre Merkezi, Maçka Parkı, Nişantaşı Parkı, Nişantaşı Alışveriş Bölgesi gibi alanlar bölge içinde yer alıyor.
Projenin gerçekleşmesi için çok aktörlü, karma bütçe kullanabilen bir yapı gerekiyor. İstanbul, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş Belediyeleri'nin yanı sıra Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları, özel sektörün de aktif olarak katılımda yer alması gerekiyor.
Bunun adı insanî İstanbul
Taksim Platformu'ndan Korhan Gümüş, bu projenin aslında kentin dokusu ile ilgili bir onarım önerisi olduğunu belirterek, "Mahalleler arasındaki ilişkiyi yeniden onarmayı hedefliyoruz. Bunu da yürünebilir İstanbul teması çerçevesinde bir pilot uygulamayla şu anda Nişantaşı- Beyoğlu arasındaki vadinin nasıl canlanabileceğini göstermek istiyoruz. Yürümek bedava, bu mesafeyi araçla gitmeye kalkarsanız para ve daha fazla vakit harcıyorsunuz. Bu sadece pilot bir uygulanma biz bunu İstanbul'un başka yerlerinde de yapmayı düşünüyoruz. Yürünebilir bir İstanbul için çok önemli bir uygulamayı İstiklal Caddesi'nin devamı olan İstanbul'un 19. yüzyılda gelişmiş olan Pera'sıyla 20. yüzyılda gelişmiş, Şişli, Nişantaşı, Maçka'nın arasında kalmış vadiyi 21. yüzyılın alanı olarak ilan ediyoruz ve oraya insani İstanbul diyoruz" dedi.