İhale başvuru süresi geçtiğimiz hafta dolan süreçte 4 firma ihale için başvuruda bulundu. İhaleyi kazanan firma Kayaköy'e 300 yataklı bir tesis yapıp işletirken tarihi evlerin restorasyonunu da yapacak. Süreç bu şekilde ilerlerken Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) öncülüğünde bir heyet ihaleye katılacak firmaların iştahını kabartmak için çalışma başlattı. Köy muhtarları FTSO, şehir planlamacıları, Fethiye Mimarlar Odası ve AK Parti Fethiye yönetiminden temsilcinin katıldığı heyet, tarihi mekanda gezi ve inceleme yaptı. Heyet, geçtiğimiz yıl 68 bin kişi tarımdan ziyaret edilen Kayaköy'ün yapılacak yatırımlarla daha fazla ziyaretçi çekeceğini kaydetti.
HEM YATIRIMCI HEM ÜLKE EKONOMİSİ KAZANACAK
Heyet adına konuşan FTSO Başkanı Akif Arıcan, Kayaköyü ve gelinen süreçle ilgili yaptığı açıklamada 1924 yılında yapılan mübadele sonrasında kaderine terk edilen Kayaköy'ün nihayet kültür ve tarih mirası olarak insanlığa ve ekonomiye kazandırılacağını söyledi. Arıcan, Kayaköy'ün tarihi Levissi Bölgesi ile ova kesiminin birlikte değerlendirilmesi nedeniyle imar sorununun meydana geldiğini ve bunun da Kayaköy'ün önünü tıkadığını ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı'nın vardığı mutabakat sonrasında sorunun çözüldüğünü kaydeden Arıcan, "Gelinen noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı Levissi Bölgesi'nin ihalesini 20 Mart 2013 tarihinde yaptı. İhale şartnamesine 300 yataklı bir konaklama tesisi yapılması, geri kalan alanın üçte ikisinin de ihaleyi alan firma tarafından restorasyonun yapılarak yerel halkın kullanıma açılmasını şart koştu. Dolayısıyla Bakanlığın attığı bu tarihi adırç ile Kayaköy'ün Levissi Bölgesi turizme açılarak bölge ekonomisine kazandırılacak. Eşsiz bir tarih ve kültür mirasının korunması konusunda duyarlı bir yaklaşım sergileyerek bu alan, yerel halk başta olmak üzere tüm insanlığın (sanatçılar, bilim insanları vb.) kullanıma sunulacak. İyice yıkılmış ve tahrip olmuş durumdaki evlerin 300 yataklı bir konaklama tesisine dönüşmesi Kayaköy ve Fethiye adına yeni bir marka yaratacağına inanıyorum. Tekliflerin değerlendirilmesinin ardından Kayaköy'de 80 yıldır beklenen hizmet gerçekleşecektir. Böylece ülke ekonomisine önemli bir yatırım kazandırılacaktır" dedi.
OVA KISMININ İMAR SORUNU DA ÇÖZÜLECEK
Ova kesimin imar sorununa yönelik ise oluşturulan heyetin Muğla Valisi Fatih Şahin başta olmak üzere Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu (TVKK) Genel Müdürü Osman İyimaya ile görüşerek imar planı konusunda şimdiye kadar yapılan çalışmalara ilişkin sorunları aktardığı öğrenildi. Yetkililerden Kayaköy'deki doğal ve tarihi dokuyu bozmaksızın imar planına yansıtılmasını talep eden heyet, TVKK'nm Kayaköy'deki doğal sitlere ilişkin planlarlardaki güncellemeyi yaptığı müjdesini verdi.