Foto muhabiri Ali Öz tam iki yıl boyunca Tarlabaşı'nı, yıkılına bir mahalleyi mesken tuttu. İki yıllık süreç aslında bir yok oluşa tanıklıktı. İşte bu tanıklığın ürünleri Tarlabaşı "Ayıp Şehir" adlı albümde toplandı. Fotoğrafevi Yayınları'ndan çıkan albümün Önsözü'nde Ali Öz "Yolumun 30 yıl önce kesiştiği Tarlabaşı'yla ilişkilerim bugüne kadar hep devam etti: 89 yıkımları, 1 Mayıs çatışmaları, IMF çatışmaları, Kürt meselesiyle ilgili gösteriler ve her türlü toplumsal mücadelede zaten hep buradaydım" diyor.
30 bin kare fotoğraf
Öz Tarlabaşı'nda toplamda 30 bir kare fotoğraf çekmiş. Bunca yoğun mesai ayırdığı Tarlabaşılılar için şunları söylüyor:
"Ben Tarlabaşı'nda gerçek hayata ve insanlara dokundum, onlarla çoğu zaman hem güldüm hem de ağladım. Sonuçta aramızda güzel bir sevgi bağı oluştu."
Sokak sokak, adım adım. Azerisi'nden Pakistanlısı'na Afrikalısı'na, Bingöl depreminden İstanbul'a savrulanlardan midye dolmacılara... Kahvehanelerden birahanelere, barlardan pavyonlara "kentsel dönüşüm" adı altında bir anda "buharlaşıveren" Tarlabaşı'nın sureti çıkıyor ortaya.
Kitapta yer alan 145 fotoğrafa Feyyaz Yaman, Hakan Bıçakçı, Prof. Cevat Geray ve Petek Çırpılı'nın yazıları eşlik ediyor.