Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, ntvmsnbc'ye verdiği özel röportajda yeşil dönüşümün önemine değinerek, "Kentsel dönüşüm sürecinde 6.5 milyon yapının yıkılması ile yaklaşık olarak 500 milyon m3 beton molozu ortaya çıkacak, bu da hacim olarak Sapanca Gölü'nü dolduracak büyüklükte. Diğer taraftan bu yığın içerisindeki 4 milyon ton hurda çelik ile 1 milyondan fazla konut üretimi mümkün" dedi.
İstanbul dışındaki şehirlerde markalı konut ihtiyacının kendini hissettirdiğini de açıklayan Şimşek, "2013 yılında gayrimenkul yatırımlarının bu şehirlere kayması olası bir gelişme olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Gayrimenkul sektörünü neler bekliyor? 2013 için değerlendirmeniz ne olur?
"Anadolu'nun gayrimenkul, konut sektörü açısından büyük potansiyel taşıdığı bizim uzun süredir vurguladığımız bir durumdu. Sektördeki son düzenlemelerle birlikte özellikle KDV oranlarındaki %18'lik düzenleme sonrası bu konu bugün artık ciddi bir şekilde gündeme geldi. Biz bu durumu İzmir ve Ankara'da devam eden projelerimizin yoğun taleplerle karşılaşmasından öngörmüştük. Artık İstanbul dışındaki şehirlerde de markalı konut ihtiyacı kendini hissettiriyor. 2013 yılında gayrimenkul yatırımlarının bu şehirlere kayması olası bir gelişme olacak.
Geçtiğimiz aylarda ülkenin kredi notunun artmasının da yatırımcı ve son kullanıcı için olumlu bir hava yarattığını söyleyebiliriz. Ancak bu hava özellikle bankalar tarafından piyasaya olumlu bankacılık ürünleri sunulabildiği zaman somut yansımalar oluşacak. 2013 senesinde kentsel dönüşüm uygulama yönetmeliklerinin ortaya konması ile yatırımcı firmalar yavaş yavaş politikalarını ve iş planlarını oluşturmaya başlayabilirler. Diğer taraftan yabancıya mülk satışının 2013 senesinin en önemli konularından birisi olacağını düşünüyorum. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'da yabancıya sunulacak ürünlerin projelendirileceği ve bir kısmının lansmanının yapılacağı, mevcut stokların yabancıya yatırım amaçlı sunulmasının da artacağı bir yıl olacağını öngörüyorum.
2013'te uluslararası negatif bir mali havanın oluşmaması, Türkiye iç ve dış politikalarının anormal bir sapma göstermemesi halinde; 2013, 2012'den çok farklı bir yıl olmayabilir. Ama hem yatırımcı hem alıcı tarafında da temkinli bir yıl olacağı için; bu hava, alıcı açısından rekabetçi fiyatlar sayesinde konut alma senesi olabilir."
Son dönemde en çok ne tür konutlar talep görüyor?
"2013 senesinde özellikle çevre sorunlarının çözümüne yönelik, yeşil projelerin talep göreceğini söyleyebilirim. Geçmiş senelerde firmaların projelerini farklılaştırmak için girdiği çabaların; daha iyi cephe çözümleri, daha iyi malzeme kullanımı, daha iyi sosyal donatılar, daha iyi kullanım alanı çözümleri getirmek ile sınırlı kaldığını gördük. Ümit ediyorum ki; 2013, çevre sertifikalı projelerin artacağı bir sene olur ve firmalar bunu farklılaşmaktan ziyade çok önemli bir soruna cevap üretme refleksi ile yaparlar. Tabii konut finansmanları içinde de yeşil projeleri destekleyecek farklı ürünleri artık ülkemizde görebilmek istiyoruz. 2013 senesinde sadece firmaların, alıcıların kazandığı değil doğanın da kazandığı projeleri daha çok görebilmeyi temenni ediyorum."
Sizce önümüzdeki 10 yılda konut tercihlerinde ne tür bir değişiklik olacak?
"Ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörü gerek teknolojik gelişmelere gerekse müşteri talep ve beklentilerine göre sürekli değişim ve gelişim gösteriyor. Geçmiş yıllarda insanlar barınma ihtiyaçlarını çatısı, dört duvarı olan konutlarla karşılarken zaman içinde ihtiyaçlar gelişen teknoloji ve tasarım trendleri ile çeşitlilik göstermeye başladı. Her alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de tüketiciler çok daha bilinçli olarak karar alıyor.
Günümüzün trendlerine değinecek olursak; kişiler konut alacakları zaman önce güvenlik konusunu göz önünde bulunduruyor. Özellikle yaşadığımız büyük depremler sonrası bu faktör çok daha etkin şekilde öne çıkmış durumda. Bu anlamda geçmiş yıllara göre artık çelik yapıların da öneminin arttığını söyleyebilirim.
Diğer taraftan projelerin sosyal donatıları da yükselen bir trend olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut projeleri incelediğimizde en az konutlar kadar hatta daha fazla yatırımın sosyal donatılara yapıldığını görüyoruz. Yüzme havuzları, tenis kortları, yürüyüş alanları, yeşil alanlar, ortak kullanım alanları konut tercihlerinde ciddi pay sahibi olmuş durumda.
En önemli ve sevindirici trendlerden biri ise 'çevre dostu yeşil bina' konseptinin artık daha fazla bilinir ve tercih edilir duruma gelmesi. Birçok inşaat şirketinin bu anlamda olumlu adımlar atması, daha çevreci yapılar ortaya koyması sektörümüz adına çok mutlu edici. Bu anlamda biz Akşan Yapı olarak % 90 ve üzeri oranda geri dönüşümlü bir malzeme olan yapısal çelik sistemi ile projelerimizi inşa ederek çevreci projeler ortaya koyuyoruz. İzmir'de inşaatı devam eden Türkiye'nin en büyük çelik konut projesi 35. Sokak'ta eşik ısı geçiş değerlerinden %50 daha fazla verimlilik sağladık, inşaat sırasında 30.455 ton su tasarrufu elde ettik. Havadan suya ısı pompası kullanarak karbon emisyonunu azalttık. Proje ömrünü tamamlayıp yıkılması gerektiğinde yaklaşık 4.050 ton çelik geri dönüştürülebilecek."
Kentsel dönüşüm konusuna gelecek olursak, yapısal çelik kullanımı bu sürece ne gibi katkılarda bulunabilir?
"Yapısal çelik sistemi gerek inşaat sürecinde gerekse inşaat sonrası birçok avantajı beraberinde getiriyor. Her şeyden önce % 90 oranında geri dönüşümlü bir sistem olduğu için yeşil bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmeye olanak sağlıyor. Şöyle bir örnek verecek olursak; kentsel dönüşüm sürecinde 6.5 milyon yapının yıkılması ile yaklaşık olarak 500 milyon m3 beton molozu ortaya çıkacak, bu da hacim olarak Sapanca Gölü'nü dolduracak büyüklükte. Diğer taraftan bu yığın içerisindeki 4 milyon ton hurda çelik ile 1 milyondan fazla konut üretimi mümkün. Yapısal çelik sistemleri inşaat sırasında iklim şartlarından etkilenmemesi nedeniyle çok daha kısa zamanda inşaatın tamamlanması mümkün oluyor. Ayrıca depreme karşı dünyada bilinen en dayanıklı sistem olan yapısal çelik sistemleri, kolonsuz ve kirişsiz tasarımı ile iç mimaride ferah ve geniş iç mekânlar oluşturulmasını sağlıyor. Böylece brüt alana göre düzenlenen imar sistemlerinde %5 ila %7 arasında fazladan yaşam alanı kazandırıyor."
Anadolu'da gayrimenkul konut sektöründe hızlı bir hareketlenme bekleniyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
"Anadolu, büyük potansiyel taşıyor ve en az İstanbul kadar konut ihtiyacı var. İzmir'den örnek verecek olursam, İzmir'de konut satış fiyatları İstanbul'dan sonra 2. sırada geliyor. İzmir'de en pahalı konut ile en ucuz konut arasında 5 kat fark var, dolayısıyla İzmir'in her yerine yatırım yapabilirsiniz. Diğer taraftan İzmir'in nüfusu 2025 yılına kadar her yıl ortalama %2.34 oranında artacak bu da beraberinde her yıl yaklaşık 26 bin yeni konut ihtiyacı doğuracak."
Akşan Yapı olarak 2013 için beklenti ve planlarınız nedir? 2013 için yatırım hedefiniz nedir?
"2013'te de yurt içinde yatırım projelerine, yurt dışında taahhüt projelerine devam edeceğiz. İzmir'de 2. etap satışları başlayan 35. Sokak projemizin satış ve inşaat süreçleri devam edecek. Ayrıca, 2013 yılı üretim kapasitemizi kendi ihtiyaçlarımız dışında da kullanılabileceğimiz bir yıl olacak. Aynı zamanda sektöre yeni bir iş modeli kazandırmanın hazırlığı içinde olacağız. Bu konunun bizi 2013 senesinde en heyecanlandıracak konuların başında geleceğini düşünüyorum."
Projelerinizle yatırımcılara ne kadarlık bir kazanç vaat ediyorsunuz?
"35. Sokak projemizin 1. etabını bitirip teslimlere başladık. 35. Sokak projesi 2 yıl gibi kısa bir sürede yatırımcısına %37 oranında değer kazandırdı, bu rakam İzmir ortalamasının 10 puan üzerindedir. Aslında biz bu ölçümlediğimiz kazanım ile müşterilerimize vaatte bulunmuyor, ortada olan bir kazanımdan söz etmiş oluyoruz.
Diğer projemiz AnkaNatura'nın bulunduğu Çankaya ise 2007'den beri Ankara'nın en istikrarlı konut fiyat artışı görülen, gelişen akslarından biri. Çankaya bölgesinin son bir yıldaki konut fiyat artışı seyri %16,6. AnkaNatura ise %33 ile bölge seyrinin 2 katı üzerinde bir değer yaratmış durumda."
Projelerinizin ne kadarı yabancı yatırımcılara yönelik? Belirlediğiniz bir oran var mı?
"Göcek'te inşa ettiğimiz ve yaşamın başladığı Terrace Life projemizde daha çok yabancı yatırımcılar yer alıyor. İngiliz, Fransız, Hollandalı ve Rus ev sahiplerimiz var. Terrace Life'ta da çelik konstrüksiyon kullanılıyor."
Yabancıya mülk satısından beklentiniz nedir?
"Son yapılan araştırmalarda da görüyoruz ki Türkiye yabancı yatırımcılar için son birkaç sene de olduğu gibi cazip bir pazar olma özelliğini devam ettiriyor. Özellikle gayrimenkul pazarı Avrupalı yatırımcıların yakın markajında. Bu ortamda yabancılara mülk satışına olanak sağlayan Mütekabiliyet Yasası'nın inşaat sektöründe heyecan yarattığını düşünüyorum. Yabancıların Türkiye'den konut almak için çok fazla talepleri var. Bu yasa ile talepler karşılanacak."
Yeni projeleriniz ne olacak?
"İzmir'de, 35.Sokak'ta olduğu gibi müstakil bir hayat sunacak yeni projemiz için arsa temininde son safhalara geldik. Ayrıca İzmir'de 2013 senesinde ikincil ev ve turizm ağırlıklı bir projenin de startını verme hedefimiz var. Ankara'da ikinci gayrimenkul yatırım projemiz olan AnkaNatura'nın 2013 yazında teslimlerine başlayacağız. Hemen ardından üçüncü projemizi yine aynı bölgede yapabilmek için arsa arayışlarımız devam ediyor."
Akşan Yapı'nın son aldığı ödül hakkında bilgi verir misiniz?
"Evet, geçtiğimiz haftalarda bizlere çok büyük sevinç ve gurur yaşatan 3 farklı ödül aldık. İzmir'de inşa ettiğimiz 35. Sokak, 'Türkiye’nin En Başarılı Emlak Yatırımları' yarışmasında 3 farklı kategoride ödüle layık görüldü. Toplam 12 kategoride yapılan yarışmada projemiz; Türkiye'nin en başarılı 'Markalı Konut' projesi kategorisinde birinci, 'Yeşil Bina kategorisinde ikinci, 'Türkiye'nin En Başarılı Emlak Yatırımları' alanında ise üçüncü oldu."