![]()
Son olarak da Cevizli Tekel Alanı'nın Şehir Üniveristesi'ne 49 yıllığına kiraya verilmesi, daha önce orada çalışanların çabaları ile forumlarda ses bulmaya başladı. İmar planında yapılan değişikliklerle kazı alanı olan ve bölge için değerli bir kültürel ve endüstriyel miras değerindeki Tekel Kampüsü'nün özel bir üniversiteye bırakılması ve yapılaşmaya açılmasıyla, bölge halkı Cevizli'deki Tekel ana kampüsüne yürüdü ve bu alanın şehre rekreasyon alanı olarak yeniden tahsisi için dayanışma içindeler.
Cevizli Tekel Kampüsü
1931 yılında Dramalı göçmenlerin tütün yetiştirdikleri Kartal- Maltepe’de Tütün Deneme Evi kurularak, tohum ıslah işlerine başlanmış. 1935 yılına kadar Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulan Tütün Deneme evlerinin kurumsal bir yapıya dönüştürülmesi için Enstitü kurulmasına karar verilmiş ve Cevizli'de alınan bir arazide içinde laboratuvarları da olan Tütün Araştırma Enstitüsü binası inşa edilmiş. O dönemde Enstitü ile İstanbul arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için, İnhisarlar İdaresi'nin talebiyle, Devlet Demir Yolları, Enstitünün önüne Cevizli adlı yeni bir tren durağı kurmuş.
![]()
II. Dünya Savaşı sonrası sigara fabrikalarının yetersiz kalması nedeniyle, 1946-1948 yıllarında Maltepe’de yeni bir sigara fabrikası kurulması çalışmalarına başlandı. Amerikalı bir firmaya yeni fabrikanın projeleri hazırlatılarak, Maltepe-Cevizli’de fabrika için bir arsa kamulaştırıldı ve makine donanımı için bağlantılar yapıldı. Ancak fabrikanın yapımına 10 yıl sonra 1957 yılında başlandı. 1967 yılında üretime açılan fabrikanın resmi açılışı 1969 yılıdır. Maltepe Sigara Fabrikası için 1991 yılında yaklaşık olarak 99.000.000 DM yatırım ile makine donanımlarında önemli bir modernizasyon çalışması yapıldı.
Bu bölgenin tütün ile tanışması oldukça eskilere dayanıyor. Osmanlı'dan başlayıp, Cumhuriyet dönemi ile devam edip günümüze kadar geliyor. Sadece bu kısacık tarihçe bile, bölgenin oluşmasında çok önemli rolü olan Tekel'in izlerinin buralardan silinmemesi için başlı başına bir sebep. Fabrikanın kurulduğu yıllarda bu bölge ağırlıklı olarak bağ-bostan ve tütün tarlaları ile dolu. Burada Tekel'in hikayesi aslında bir bölgenin tarımdan sanayiye geçişinin de hikayesidir. Tekel'in ilk işçileri, bölgede tarımla uğraşanlar ve Anadolu'dan mevsimlik olarak gelen köylülerdir. Kartal, kısa zamanda Anadolu'dan göç eden köylülerin işçiye dönüştüğü ve yerleştiği bir emekçi kenti olur. Tekel Sigara Fabrikası'nda çalışan binlerce işçi, burada Cevizli Mahallesi'ni kurdular.
Cevizli Tren İstasyonu
O dönemde Enstitü ile İstanbul arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için, İnhisarlar İdaresinin talebiyle, Devlet Demir Yolları Enstitünün önüne Cevizli adlı yeni bir tren durağı kurar. Bugüne kadar yöre halkına ve tekel işçilerine hizmet vermiş bulunan istasyon binası, Marmaray Projesi kapsamında yıkılacak 29 istasyon binası arasında sayılmaktadır.
Özelleştirme Sürecinde Bina ve Arazilerin Değerlendirilişi
İlk olarak Unkapanı'ndaki genel yönetim binası Medipol Hastanesi ve vakfına 49 yıllığına tahsis edilir. Cevizli kampüsünde ise, Tekelin borçlarına karşılık 495 parsel Adalet Bakanlığı'na tahsis edildi ve Anadolu yakasındaki Adliye Sarayı'nın inşa edilmesine kadar Kartal Adliyesi olarak işlev gördü.
Tekel'in ana kampüsünün devir hikayesi ise 2008 yılında başlıyor. Ana kampüsünün olduğu 450.000 m2 alan, İstanbul Şehir Üniversitesi tarafından yerleşke olarak kullanmak üzere Maliye Hazinesi'nden talep edilir. Özelleştirme Kurumu, bu talep üzerine hemen harekete geçer, tevhid ve ifrazlarla 237 parsel 296.159,73 m2; 207 parsel 18.921,82. m2 lik kısmı maliye hazinesine devreder. Talepten 4–5 ay sonra ise bu alan hazinenin kullanımına geçer. Bundan sonra da üniversiteye tahsis ve planlama ile ilgili süreç başlar.
Cevizli Tekel Alanın Planlanma Süreci
Cevizli Tekel Alanının da içinde olduğu Dragos Bölgesi; İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 11.11.1999 gün ve 5385 sayılı kararı ile “Doğal Sit Alanı” ilan edildi. Bölge için yapılan 1/5000 ölçekli “Kartal-Maltepe Dragos Tepesi ve Yakın Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı” 07.03.2003 tarihinde ilan edildi.
![]()
Bu planda; 3. derece doğal sit alanı olarak belirlenen, Cevizli Tekel Alanına;
a) Şehir Parkı
b) Turizm Tesisi Alanı
c) Dönüşüm Alanı fonksiyonları verilmiştir.
Tekel; özelleştirme kapsamında olması nedeniyle, İBB ve Koruma Kurulu tarafından hazırlanan bu plana, yetkisizlik gerekçesiyle dava açmıştır. 2005 yılında 6. İdare Mahkemesi; “……Yetkisi bulunmayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca hazırlanan dava konusu nazım imar planı değişikliğinde ve yetkisiz idarece hazırlanan planın onaylanmasına ilişkin işlemde 3194 sayılı yasanın 9. maddesinin 2. fıkrasına açıkça aykırılık bulunmaktadır.” diyerek dava konusu işlemin iptaline karar vermiştir.
İstanbul Şehir Üniversitesi 21 Temmuz 2008 tarihinde Maliye Bakanlığı’na yaptığı müracatla; Cevizli’deki Tekel’e ait 450 dönümlük arazinin 49 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini istedi.
Plan notlarında; “Bu alanda; Fakülte, enstitü ve rektörlük binaları, İdari birimler, öğrenci işleri merkezi, kongre merkezi, misafirhane, Öğrenci yurtları, lojman, Sergi ve konferans salonları, kütüphane, laboratuar, kapalı ve açık spor alanları, müze, yemekhane, sosyal ve kültürel tesisler, kapalı ve açık otoparklar, güvenlik binaları, sosyal ve teknik altyapı tesisleri ve üniversite ile ilgili diğer tüm birimler alan ve bina olarak yer alabilir ve Üniversite alanında yapılaşma şartları KAKS: 0.80’dir. Birden fazla bodrum kat yapılabilir ve bu alanlar inşaat emsaline dahil değildir.” ifadesi yer alıyor.
Ayrıca planlanan alanda bulunan yaklaşık 4200 adet servi, ardıç, çam, kavak, zeytin, manolya, çınar ve çeşitli türlerde meyve ağaçlarının koruma altına alınması için ve alandaki yapıların endüstri mirası olarak tescil edilmesi için TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 2. Büyükkent Bölge Temsilciliği, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulunmuştur. Bu başvuru sonucunda alan içerisindeki ağaçlar ve 7 kollu Yaprak Tütün Depoları tescil ettirilmiş. Buhar kazanı binasının ise daha önce tescil edildiği bilgisi verilmiş.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından; 20.06.2010 onay tarihli Kartal İlçesi, Orhantepe Mahallesi, 188 pafta, 2222 ada, 237 numaralı parselin “Eğitim Tesisleri Alanı’na alınmasına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği’nin öncelikle yürütülmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştır.
Dava gerekçelerinde;
Türkiye’nin önemli endüstriyel mimari miraslarından sayılabilecek yapıların da bulunduğu kentsel alanın “Eğitim Tesisleri Alanı”na alınmasına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planında;
Lojmanlar, misafirhaneler, öğrenci yurtları ile kalıcı bir nüfus yoğunluğu artışı öngörüldüğü bölgede önemli arkeolojik kalıntıların bulunduğu, bu alanlarda kazı çalışmaları yapılması; bu çalışmalar sonucunda korunması gerekli kültür varlıklarının nereye kadar uzandığı ve daha da önemlisi nasıl korunacağı saptanması gerektiği, endüstri mirasının önemli örneklerinden olan “Tekel Binaları” nın Endüstri mirası olarak koruma altına alınması gerektiği vurgulanmış.
Mimarlar Odası'nın açtığı dava devam ederken, aynı yer için şahısların açtığı davada mahkeme, alanın eğitim tesisi fonksiyonuna ayrılmasının öngörülen yoğunluk yönünden planlama ilke ve teknikleri açısından hukuka uygun olmadığı sonucuna vararak imar planı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kazı Çalışmaları
Tüm bu süreçler devam ederken TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 2. Büyükkent Bölge Temsilciliği ve Kartal Belediyesinin girişimleriyle Cevizli Tekel Kampüsü içinde yer alan arkeolojik kalıntıların bulunduğu alanda, 1974-1977 yılları arasında Alpay Pasinli ve Cihat Soyhan tarafından yapılan ancak maddi olanaksızlıklar nedeniyle yarım bırakılan kazı çalışmalarına yeniden başlanmış.
Bu ilk kazılar sırasında küçük ölçekli bir Bizans Hamamı ortaya çıkarılmıştı. Kazı sırasında; M. S. 6-7. yy ‘la ait amphora parçaları, damgalı tuğla ve çatı kiremitleri, kemeraltı başlıkları, mermer pencere parmaklığı, ve pencere camları bulunmuştu. En geç buluntu ise, Bizans İmparatorlarından VI. Leon’a ait bronz bir sikkedir. ( M.S. 886-912)
Aralık 2010 tarihinden beri ; İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile Kartal Belediye Başkanlığı sponsorluğunda, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından başlatılan 2. Kazı çalışmaları üç ayrı noktada sürdürülmektedir.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda; kazılarda ortaya çıkarılan duvarlar ve yapıların daha önce 1974-1975-1979 yıllarındaki kazılarda bulunmuş Erken Bizans Dönemi hamam kalıntılarının devamı niteliğinde olduğuna dikkat çekilerek “Alanın genelinde 3. yüzyıldan 13. yüzyıla uzanan döneme ait pişmiş toprak; camdan yapılmış pencere, bilezik gibi çok sayıda buluntu ortaya çıkarılmış ve halen ortaya çıkarılmaktadır” denilmektedir. Ayrıca yapılan kazılarda iki sikke, çok sayıda amfora parçası, damgalı tuğla ve çatı kiremitleri ile kemeraltı başlıkları da ortaya çıkarılmıştır.
![]()
Tüm bu özellikleri ve tarihsel değeri göz önüne alındığında Tekel alanında yapılmak istenen yanlış planlamaya karşı çıkılmasının haklılığı bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bu çabalardan beklenen Cevizli Tekel Alanı içerisinde bulunan yapıların endüstri mirası olarak tescil edilmesi ve alandaki arkeolojik yapıların ortaya çıkarılarak koruma altına alınmasıdır.
Sonuç olarak;
Son zamanlarda kampüsün sahil yoluna bakan ana binasının üzerinde Şehir Üniversitesi'nin reklamı yer alırken, uzun süredir mücadeleleri devam eden eski çalışanları Kartal Forumu'nda durumu anlatmaya ve insanları bilgilendirmeye başladı. Kartal Belediyesi ve Mimarlar Odası ile çalışarak, alanın bölgeye ait bir rekreasyon alanı olabilecek şekilde tahsis edilmesi için uğraş veriliyor.
Destek ve bilgi akışı için dayanışmanın twitter ve facebook hesaplarını takip edebilirsiniz.
Kaynaklar
- 20 Şubat 2010 tarihinde Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde yapılan "Özelleştirilen kamu varlıklarının gelecği ve Tekel Alanı" panelindeki Mimarlar Odası Anadolu 2. BKB Temsilciliği Başkanı Aysel Durgun'un açılış konuşması
- Esin Köymen'in "Ceviz Tekel Alanı" sunumu